turism
turism

Hotel “Turris”

Obiective turistice in Turnu Magurele :

  O plimbare prin orasul Turnu Magurele poate oferi drumetului venit aici multe satisfactii, pentru ca municipiul prezinta cateva obiective demne de vizitat. Mai intai, ceea ce poate atrage atentia noului venit este aspectul centrului, format dintr-un bulevard lung, orientat est-vest, si anume "Bulevardul Independentei",pe artera gasindu-se cateva magzine si cafenele, precum si hotelul "Turris". Bulevardul este prevazut cu doua benzi de circulatie pe sens, acestea despartite printr-un spatiu verde care incanta ochiul privitorului, aici circulatia masinilor fiind interzisa.
  Plimbarea noastra poate fi inceputa din parcul orasului, urmand un traseu in sensul acelor de ceasornic. Vizitam mai intai parcul mare, in suprafata de doua hectare, infintat in anul 1876. Ratacind pe aleile lui frumos pavate avem prilejul sa admiram intr-o vegetatie superba un monument al independentei la intrarea in parc, cinematograful "Flacara" precum si o fantana arteziana aflata chiar in mijlocul parcului.
Daca nu vrem sa mai ramanem in parc pentru o scurta odihna si pentru a ne bucura de aerul curat al vegetatiei, o pornim in plimbare in jurul lui. Vom intalni in apropiere cladirea cu 10 niveluri ale hotelului "Turris", unde seara putem ocupa una dintre cele 210 camere s-au putem bea un suc la terasa aflata la parterul cladirii.
In imediata apropiere a hotelului se afla impunatoarea cladire a "Catedralei Sf. Haralambie",mandria orasului. Cladirea imprumutand multe motive arhitectonice de la biserica manastirii Curtea de Arges. Turlele din fata sunt in stil baroc, iar in rest se vede influenta bizantina. Intregul acoperis este facut din tabla de arama,iar pictura interioara,executata din ulei pe gled de ghips. Mobilierul, din stejar masiv, dens, fara noduri si foarte uscat iar vitraliile sunt foarte mari si foarte frumoase, toate fiind fabricate in tara.
Incalzirea se realizeaza prin instalatii de calorifer.
Se spune ca profesorul Nicolae Iorga, care a vizitat-o in anul 1913, o cataloga a treia din tara dupa Curtea de Arges si Trei Ierarhi din Iasi.
Langa catedrala, intr-o cladire de curand restaurata se afla "Muzeul de arheologie si arta plastica". Cladirea are numai parter si adaposteste in incaperile sale obiecte arheologice aprtinand cetatii feudale "Turnu" si din cele descoperite la statiunea arheologica si paleontologica "Ciuperceni". Aici se mai desfasoara numeroase expozitii de pictura si sculptura.
Cladirea trezoreriei se afla pe partea stanga a directiei noastre de deplasare, este o constructie noua placata cu ceramica, aici a fost la revolutie sediul F.S.N.
Trecand strada putem observa cladirea primariei, o constructie cu 4 niveluri, placata in ceramica; in spatele primariei se afla cel mai renumit liceu din oras "Colegiul National Unirea", iar in spatele liceului se afla spitalul municipal.
Casa de cultura este o constructie moderna, inaugurata in anul 1971, asemanatoare cu cea din Craiova. Casa de cultura polarizeaza in jurul ei aproape intreaga activitate culturala a orasului. Dispune de o sala de spectacole de 500 de locuri si de o sala de sedinte de 200 de locuri.
Dupa Casa de cultura urmeaza cateva sedii de banci construite in jurul anului 2000 cu o arhitectura moderna.
Scurta noastra plimbare in jurul parcului ne-a adus in locul de unde am plecat, in fata Monumentului Independentei, la intrarea in parc. Acest monument ne reda victoria armatei romane de la Plevna. Complexul statuar este opera unui grup de artisti din Bucuresti, realizat in anul 1985.
Dea lungul "Bulevardului Independentei" mai intalnim alte doua statui: "Statuia Dorobantului" in parcul mic al orasului si putin mai departe, in apropierea garii "Statuia lui Mircea cel Batran", intemeietorul cetatii Turnu.
Pentru vizitatorul care vine cu trenul, chiar in fata garii va avea ocazia sa admire o frumoasa cladire veche,cu rotunde, coloane si incrustatii sub acoperis, amintind de stilul bizantin. Aceasta cladire adaposteste "Casa elevilor", care contine 14 cercuri de elevi.
Tot langa gara, la capatul bulevardului care duce spre centru, peisajul urban este intregit de o platforma in forma de ciuperca, numita de locuitori chiar "Ciuperca", un fel de fantana inconjurata de arteziene si avand deasupra un ceas.
De la "Ciuperca" spre dreapta, se afla o frumoasa Gradina de vara, unde in timpul sezonului cald, se poate face o oprire pentru o gustare. Iesind din nou in bulevard, inaintand spre centru, de la intersectia cu strada "Cetatea Turnu", observam ca blocurile de locuinte au 4 niveluri, exceptie facand cele 2 "T"-uri de langa gara si cele 3 "G"-uri de langa parc, la parterul acestor cladiri se afla spatii comerciale.
Pe partea dreapta a bulevardului se gaseste de asemenea un spatiu comercial care contine cateva magazine, doua librarii, un bar, o farmacie aflate la parterul blocurilor, mai multe chioscuri si "Magazinul Central" probabil cel mai mare din oras.
Paralel cu "Bulevardul Independentei",dupa acest mic centru comercial se afla "Strada General David Praporgescu", unde se afla cel mai mare lant de magazine din oras, precum si piata. Tot pe aceasta strada se mai gaseste o Policlinica langa care se gaseste bustul generalului Praporgescu, iar dupa piata, in cartierul Taberei se gaseste "Colegiul Tehnic David Praporgescu".
In completarea 'turului de oras', vizitatorul mai poate vedea cladiri interesante cat si locuri pitoresti. De exemplu pe strada "6 Martie" se afla cinematograful "Turris" care contine o sala de 375 locuri, pe aceeasi strada se mai gaseste si bibilioteca municipala care este inzestrata cu cca. 52000 de volume. Doritorii de sport pot vizita stadionul municipal care se afla pe "Soseaua Alexandriei".
Dupa ce am incheiat diferitelor locuri si puncte de interes din oras, ne putem indrepta spre cele doua cartiere vechi ale asezarii, "Magurele", "Odaia", de fapt comune suburbane.
"Magurele" se afla in partea de est a orasului, fiind o asezare mai veche decat insasi urbea. A apartinut pe vremuri de fosta raia "Turnu".
"Odaia" este situat in partea de nord a municipiului, pe terasa Oltului, fiind o asezare mai noua decat "Magurele".
Portul Turnu Magurele- Pornind din parcul orasului spre sud, spre "Soseaua Portului", asfaltata, dupa 5 km de mers vom ajunge in port. Daca un avem o masina personala si nici nu dorim sa mergem pe jos putem lua autobuzul.
Ceea ce atrage atentia vizitatorului este disimetria malurilor Dunarii: cel drept, bulgaresc, taiat de apa in calcarele podisului balcanic, situat in unele locuri la inaltimi de 150-200 m, si cel drept, romanesc, mult mai coborat, continandu-se cu lunca fluviului, lata aici de 5 km. In dreptul portului Turnu Magurele, Dunarea are latimea de 900 m si adancimea de cca.
10 m. Nu de mult aici a fost punct de trecere si totodata tranzactii comerciale.
Portul este o frumoasa cladire care adaposteste gara fluviala, fiind asezat in spatele combinatului chimic.
Ruinele cetatii medievale Turnu- se afla in partea de sud a orasului, in lunca Dunarii, la o distanta de 4 km de oras si la 1 km de confluenta fluviului cu Oltul. Se poate ajunge aici pe drumul asfaltat ce duce la port, parcurgand inca un km pe langa cheson. Cei care doresc s-o ia pe scurtatura, se pot deplasa spre ruinele cetatii spre soseaua ceduce catre Olt, pe un drum de camp in lungime de 3 km. Cetatea a fost inaltata de catre Mircea cel Batran pentru a stopa inaintarea otomana.
Vizitand ruinele cetatii, puse in evidenta prin portiunile de ziduri descoperite de arheologi, vom cunoaste mai bine istoria locurilor, trecutul zbuciumat al frtificatiei de odinioara, parte din insasi istoria patriei.
Plecand de aici vizitatorul isi va da seama ca timpul acordat vizitarii acestui oras nu a fost un timp pierdut ci unul castigat, pentru ca a aflat mai multe lucruri despre acesta zona de campie si pentru simplul fapt ca a vizitat unul dintre orasele Romaniei.
___________Va asteptam!____________


[Home] [asezare geografica] [clima] [transporturi] [populatia] [industrie] [cultura] [turism] [autorii sitului]